Nieuw Kapitaal intro
« terug naar homepage

Sprekers

Rob Wijnberg

Oprichter De Correspondent / filosoof / publicist / ex-hoofdredacteur nrc.next

Rob Wijnberg (1982) is filosoof, oud-hoofdredacteur van nrc.next en oprichter van De Correspondent.

De Correspondent is een nieuw medium dat dit voorjaar via crowdfunding op unieke wijze maar liefst 1 miljoen euro binnen een week ophaalde. Nooit eerder werd in zo’n kort tijdsbestek zoveel kapitaal opgehaald via crowdfunding. Maar de Correspondent is ook in andere opzichten een bijzonder en eigentijds experiment. Want bij De Correspondent staat niet het inhoudelijke concept maar het menselijk kapitaal centraal: namelijk de de auteurs van artikelen, de duiders van gebeurtenissen en ontwikkelingen.

Rob heeft bewezen de tijdgeest goed te kunnen vangen. We hebben hem uitgenodigd om als vernieuwer, ondernemer en filosoof zijn visie en ervaring met ons te delen, uit te leggen hoe je met sociaal kapitaal geld en middelen kunt organiseren en ons te inspireren in de zoektocht naar nieuw kapitaal voor ruimtelijke ontwikkelingen.

Rob schreef zes boeken, waaronder Nietzsche en Kant lezen de krant (2009) en En mijn tafelheer is Plato (2010). Zijn laatste boek, De nieuwsfabriek (De Bezige Bij, 2013), is geschreven als manifest van De Correspondent, met ideeën over hoe de nieuwe journalistiek eruit zou kunnen zien. Hij is ook essayist en columnist van nrc.next en NRC Handelsblad.