Nieuw Kapitaal intro
« terug naar homepage

Sprekers

Martin Cnossen

Stichting DBF

Martin Cnossen is directeur van Stichting DBF (Dorp en BedrijF). Deze organisatie werkt sinds 25 jaar aan het versterken van de leefbaarheid en economie in Noord-Nederland. DBF is een not-for-profit organisatie.

Breed gedragen ontmoetingsplekken, het MKB en Toerisme en Recreatie zijn de belangrijkste speerpunten in zijn werk. DBF ontwikkelt in de processen en haalbaarheidsonderzoeken die ze doet vele mooie plekken voor dorpsfuncties en bedrijven. Vaak in herbestemde monumentale gebouwen. Hoewel het vooraf nooit als uitgangspunt geldt is DBF zelf de eigenaar van ongeveer 30 gebouwen die via haar processen ontwikkeld werden. Als niemand anders het kan, en iedereen vindt dat het plan zou moeten doorgaan, dan probeert DBF het zelf te realiseren. DBF verhuurt dan de gebouwen aan dorpen en bedrijven.

De processen zijn veelal geregisseerde bottum-up processen. Is dat de “oude” manier? En biedt zelfredzaamheid en daarmee de participatie-maatschappij al voldoende alternatief voor die slagkracht? Volgens Martin moet het juist van de gezamenlijke inspanning komen, iedereen heeft een belang, iedereen heeft verantwoordelijkheid.