Nieuw Kapitaal intro
« terug naar homepage

Sprekers

Jurgen Hoogendoorn

Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam / De Nieuwe Wibaut

Jurgen Hoogendoorn studeerde sociologie en planologie en is sinds 1991 werkzaam bij de Gemeente Amsterdam. Hij stond in 1999 aan de wieg van het Amsterdamse broedplaatsenbeleid en was in 2006 co-bedenker van het ZaanIJconcept (Slow Urbanism; stap voor stap gebiedsontwikkeling op basis van authenticiteit). Sinds 2010 is Jurgen actief met (het agenderen van) braakliggende terreinen en het teruggeven daarvan aan de Amsterdamse bevolking voor tijdelijk gebruik.

“Ik zie mezelf als een civil server’, iemand die ten dienste wil staan van de samenleving en wil bijdragen aan een betere wereld, met dat wat er al is. Hoe kun je het bestaande inzetten, en kan je dat samen met de betrokken mensen doen?”

Jurgen voorziet een nieuwe ruimteprofessional en is op zoek naar een nieuw waardensystemen en een ‘menselijke overheid’. Een interessante zoektocht die hij ondere andere omzet in de organisatie van de praktijkleergang De Nieuwe Wibaut voor de gemeente Amsterdam. Ook schrijft hij daarover regelmatig op diverse platforms en is hij lid van de netwerken www.nederlandwordtanders.nl en kennisplatform Tussentijd in Ontwikkeling (www.tussentijdinontwikkeling.nl).