Nieuw Kapitaal intro
« terug naar homepage

Sprekers

Damo Holt

Het Watertorenberaad / ECORYS

Damo Holt is als mede-organisator van het Watertorenberaad actief in het zoeken naar nieuwe wegen voor stedelijke ontwikkeling. Als partner van ECORYS – een economisch geori├źnteerd adviesbureau – zoekt hij daarin combinaties voor het financieel-economisch mogelijk maken van goede initiatieven en projecten. Hij is actief ondersteuner van initiatieven zoals de Vereniging voor Kredietunies Nederland en het platform Society Impact, maar ook initiator van enkele fondsconstructies die inmiddels in voorbereiding zijn danwel in de praktijk operationeel.

Volgens Damo is er heel veel kapitaal in Nederland. “Veelal snurkt dit nog en wordt het langzaam opgegeten door de overheid (vermogensrendementsheffing) en inflatie. Banken zijn wakker aan het worden en zoeken nieuwe manieren (bijvoorbeeld ‘social impact investment funds’) om hiermee ondernemerschap te financieren. Overheden denken op hun beurt na over andere vormen dan subsidies om projecten te ondersteunen (zoals revolverende gebiedsfondsen). Bovenal is er veel particulier kapitaal in Nederland dat zijn weg zoekt naar goede initiatieven, liefst in combinatie met betrokkenheid bij de uitvoering (geen anonieme computergestuurde lening). Bijvoorbeeld in de eigen stad, wijk of buurt. Via bijvoorbeeld zogeheten ‘kredietunies’ of ‘financieringscooperaties’ zouden particulieren hierin kunnen investeren. En zelfs de ondernemers of initiatieven die gefinancierd worden ook begeleiden. Per saldo betaal je in vergelijking met de bank een lagere rente om te lenen en je krijgt een hogere rente terug. En de leningen gaan ook nog eens veel minder vaak fout… De AFM en de politiek denken inmiddels volop mee.”

Verder over zijn bijdrage aan Expeditie: “Het ontwikkelen van gebieden of wijken is het laten groeien en waar zinnig verbinden van een scala uiteenlopende initiatieven, ondernemers en idee├źn. De financiering hiervan is inmiddels uitgegroeid tot een zeer urgent probleem. De banken weten niet hoe om te gaan met lokale, sociaal gedreven ondernemers, die bijvoorbeeld niet alleen financieel rendement maar ook maatschappelijk rendement willen leveren. Het gaat vaak om wat je zou kunnen noemen ‘ongebruikelijk ondernemerschap’. Maar tegelijkertijd wel ook om juist die impulsen die nodig zijn.”